Hoppa till innehåll

Årets Eldsjäl och Årets Guldkorn

Vänföreningen delar årligen ut två pris: Årets Eldsjäl och Årets Guldkorn.

2024 – Karin Runesson (Eldsjäl), Fredsmilen (Guldkorn)

2023 – Sara Kahl och Erik Daniels (Eldsjäl), Restaurang Spruthuset (Guldkorn)

2022 – Elisabet Hemström (Eldsjäl), Kristine Kyrka (Guldkorn)

2021 – Örjan Hamrin (Eldsjäl), Falu Bröd & Patisserie (Guldkorn)

2020 – Ann Christine Wiborgh (Eldsjäl), Stabergs Bergsmansgård (Guldkorn)

2024

Årets Eldsjäl

Utmärkelsen årets Eldsjäl går i år till biologen och frilansskribenten Karin Runesson. Hon driver företaget Volt Biologi, som bland annat arbetar med uppdrag inom naturvård, naturinformation och friluftsliv. Hon bor med sin familj i Falun.

År 2021 kom hennes bok ”Vandra i Falun och Borlänge”. Det var när hon själv flyttade till Falun som hon insåg behovet av en sådan bok. Den visar över trettio turförslag med kartor samt detaljerad information om vad man kan upptäcka utmed lederna. Många av stigarna har använts av människor i århundraden och flera går genom Världsarvet Falun, där verksamheten vid Falu Gruva lämnat spår i form av slagghögar, hyttplatser och vackra bergsmansgårdar.

Karin Runesson har arbetat med ledutveckling, bland annat med Vattnets väg till Gruvan. Hon har också tittat på förutsättningar för vandring och cykling mellan Världsarvet Falun och Siljan Geopark. För tillfället jobbar hon bland annat med att lyfta fram natur- och kulturvärden kring Rogsån, som mynnar ut i Varpan vid Österå. I början av augusti ska hon leda en sommarkurs i vandring vid Fornby folkhögskola.

Att skriva för barn ligger henne särskilt varmt om hjärtat och har resulterat i flera barnböcker och andra former av informationsinsatser. Ett sådant projekt var ”Hit och dit på Stabergs bergsmansgård”, där hon, tillsammans med Agneta Barle, Ordförrådet i Falun och Titti Lorentzson Grafisk Form, utvecklade två vandringsleder för barn. Hennes första bok ”Barnens utebok” kom 2020 och vill inspirera vuxna och barn att vistas i naturen och göra roliga saker tillsammans där. Boken är full med tips på olika aktiviteter.

Att koppla ihop Världsarvet Falun med naturupplevelser och friluftsliv i skog och mark är något som hon verkligen brinner för och som hon gärna vill fortsätta att arbeta med.

Årets Guldkorn

Årets Guldkorn är Fredsmilen. En gränsmarkering från 1754 i en cirkel – en gammal svensk mil – i skogarna runt Falu Gruva. Skogens produkter var en bristvara i falutrakten. I Bergfrälseskogen innanför markeringen var det förbjudet att kola eller på annat sätt nyttja skogen. För att förtydliga gränsen fick lantmätare Johan Brandberg år 1752 uppdraget att mäta upp och markera gränsen med rösen. En karta togs fram och alla 112 rösen numrerades. Varje röse fick också en förklarande text.
Så småningom förlorade fredsmilen sin funktion och blev mer eller mindre bortglömd fram till början av 2000-talet, då några skogsintresserade personer fick upp ögonen för vilken skatt som dolde sig i faluskogarna. Hans Troedsson var utvecklingschef på Stora Enso Skog när han gick i pension och fick då tid över att fördjupa sig i fredsmilen. För 20 år sedan, och med den gamla kartan som utgångspunkt, startade jakten på rösena.
Det första hittades i Rostberg. Med stöd från Arkivcentrum Dalarna och Dalarnas museum och i samarbete med de olika hembygdsföreningarna i trakten hittades fler och fler rösen. En internetsida gjorde att fler blev intresserade av att leta. Länsstyrelsen bidrog med medel så att alla hittade rösen fått en skylt med det ursprungliga numret. År 2019 kontaktades Hans Troedsson av Sture Elnäs som på sin fritid börjat leta och uppdaterat koordinaterna. Med GPS och annan teknik har Sture Elnäs kunnat hitta fler rösen samt uteslutit andra gränsmarkeringar. I dagsläget har han hittat 83 som någorlunda säkert bestämda, 25 är troligen försvunna och 4 finns i sjöar.
Tack vare allt detta arbete kan allmänheten nu ta sig ut i skogen och genom de återstående rösena imponeras av en 270 år gammal lantmäteribedrift. Promenaden ger både motion och historia och en känsla för hur viktig skogen var för kopparhanteringen och hur central den är i vårt världsarv.
www.fredsmilen.se

2023

Årets Eldsjäl

Medalj

Medalj tillverkad av Karin Ferner som tilldelas Årets Guldkorn och Årets Eldsjäl.

Sara Kahl och Erik Daniels bidrar på släktgården Övre Glamsarvet till att återställa den gamla bergsmansgården med grönsaksodlingar, åkermarker, hagar och djurhållning. I år uppmärksammas speciellt upptimringen av en gammal hölada som komplement till gårdens övriga byggnader samt påbörjandet att med traditionella metoder restaurera gårdens huvudbyggnad från mitten av 1800-talet.

Årets Guldkorn

Restaurang Spruthuset. Den gamla brandstationen från 1884, med sitt karaktäristiska slangtorn, ligger på Fisktorget vid Faluån och utnyttjas av sina ägare på ett fantasifullt sätt. Där kan matgäster och sällskap samsas på de olika planen och i bottenvåningen finns ett mikrobryggeri. En flytbrygga kompletterar verksamheten sommartid. Restaurang Spruthuset lockar med egenbryggt öl och lokalproducerad mat och är ett attraktivt besöksmål i Världsarvsstaden Falun för både Falubor och tillresta. Restaurangen drivs sedan 2020 av Frida Önnerberg och Marcus Ahlinder.

2022

Årets Eldsjäl

Elisabet Hemström, sedan många år ansvarig för Dalasamlingen på Falu stadsbibliotek, är en sann kunskapsbank och förmedlare av Faluns historia. Vi är många som genom åren tacksamt fått ta del av hennes klokskap och vänliga vägledning. Via småskrifter, böcker, föreläsningar, bokprat, släktforskningskurser och mycket annat sprider hon sin kunskap.

Årets Guldkorn

Kristine kyrka, uppkallad efter drottning Kristina, reser sig högt över Stora Torget i Falun. Den är en av de finaste barockkyrkorna i landet. Under den senaste restaureringen 2019 – 2020 har valvytor, väggar och fönster rengjorts av kvalificerad expertis. Resultatet är en skimrande vacker kyrka som väcker ny stolthet hos oss Falubor. Falu pastorat och Västerås stift har vårdat sin klenod föredömligt.

2021

Örjan Hamrin, Ylva Thörn,

Årets Eldsjäl

Örjan Hamrin var inte bara pådrivande när världsarvet bildades för 20 år sedan, utan är dessutom en lysande guide och berättare sedan flera decennier tillbaka. Tusentals Falubor och besökare har lärt känna vårt världsarv tack vare Örjans stadsvandringar, föreläsnignar och författarskap. Under jubileumsåret 2021 är han den givne Eldsjälen i Världsarvet Falun.

Årets Guldkorn

Falu Bröd och Patisserie. Hammars konditori anses vara Sveriges äldsta konditori, uppfört i slaggsten 1766 efter de stora stadsbränderna 1761. Huset, som nu är byggnadsminne, innehöll redan från början ett bageri men har på senare år inrymt olika typer av restauranger. Nu, i början av 2021, har Hammars äntligen förvandlats till ett konditori igen och blivit en självklar träffpunkt i världsarvet. Falu Bröd och Patisserie är Årets Guldkorn i Världsarvet Falun.

2020

Årets Eldsjäl

Ann Christine Wiborgh är sedan mer än 30 år intensivt engagerad i Stora Hyttnäs i Sundborn, som mycket tack vare henne, byggnadsminnesförklarades 2016. Hon är ordförande i Linderdahlska stiftelsen och har under alla år varit drivande i gårdens utveckling, i såväl allt som rör byggnaderna och den stora trädgården, som den tidstypiska inredningen. Hon har arrangerat och bedrivit en omfattande verksamhet med program och specialvisningar och har genom sitt målmedvetna och uthålliga arbete lyckats marknadsföra och utveckla aktiviteter som lockat publik från alla håll och kanter.

Årets Guldkorn

Stabergs bergsmansgård är byggnadsminnesförklarad och en av de mest välbevarade anläggningarna i Världsarvet Falun. Med bidrag från Länsstyrelsen Dalarna har trädgård och mangårdsbyggnad restaurerats utifrån ursprungliga ritningar. Gården utgör ett lysande exempel på den karolinska barocken med timmerhusen kring mangårdsbyggnaden och den rekonstruerade barockträdgården. Restaurangen är ett uppskattat inslag, liksom Lottas bod med försäljning av lokala produkter. En omfattande programverksamhet pågår under ledning av Lotta Örtendahl, ordförande i Vika-Hosjö hembygdsförening, något som inneburit ett betydande antal besökare under en stor del av året.